Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 28 mei 2008

28 mei 2008 - Schildstraat te Kleine Spouwen (Bilzen)

28 mei 2008 – Schildstraat te Kleine Spouwen (Bilzen)

Exact tien jaar geleden ging projectvereniging ZOLAD, de voorloper van Zolad+, van start. Zolad+  bestaat ondertussen vijf jaar, een dubbele verjaardag dus. In de volgende maanden posten we regelmatig een foto van toen, dag op dag, zoveel jaar geleden.

De zomer van 2008 was een warme zomer en dat heeft ARON bvba geweten, daar aan de Schildstraat in Kleine-Spouwen (Bilzen). Naar aanleiding van de uitbreiding van een stapelplaats van Vandersanden Steenfabrieken werd er in 2007 een proefsleuvenonderzoek en in 2008 een definitief  archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit laatste onderzoek leverde een complete landelijke inheems-romeinse nederzetting op.

Deze nederzetting houdt meer dan waarschijnlijk verband met een villadomein waarvan het hoofdgebouw zich ergens hogerop de helling moet bevinden. Vermeldenswaardig is ook de mogelijkheid dat de schildstraat teruggaat op de Romeinse weg die Tongeren met Maastricht verbond. Deze weg zou pal op de waterscheiding tussen het maas- en scheldebekken gelegen hebben.

Iedereen die meer info wil, kan hier het artikel met het interimverslag uit 2008 vinden. Het artikel is afkomstig uit het boek “‘t Is maar de kwestie ze te vinden”, een publicatie die er kwam naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de projectvereniging.

Facebooktwittermail