Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 6 mei 2011

Bilzen_Klein_Bivelenweg_1 - kopie

6 mei 2011 – hoeve Klein Bibelen in Bilzen (c) heemkring Bilisium

Exact tien jaar geleden ging projectvereniging ZOLAD, de voorloper van Zolad+, van start. Zolad+  bestaat ondertussen vijf jaar, een dubbele verjaardag dus. In de volgende maanden posten we regelmatig een foto van toen, dag op dag, zoveel jaar geleden.

Op de foto staat de hoeve klein Bibelen, gelegen in het gehucht Merem in Bilzen. Deze hoeve heeft een hele voorgeschiedenis. Ze staat al als ‘Cense Kleyn Biblen‘ weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777). De huidige gebouwen dateren uit 1834 volgens een sluitsteen boven de inrijpoort.

Deze foto werd genomen door Frans Maurissen van heemkring Bilisium. In 2011 fotografeerden de Bilzerse heemkringen op vraag van Zolad+ alle bouwkundig erfgoed in Bilzen. Op deze manier werd een momentopname van het erfgoed vastgelegd. De foto’s werden gedeeld met het agentschap Onroerend Erfgoed. Alle Bilzerse gebouwen opgenomen in de databank inventaris.onroerenderfgoed.be zijn sindsdien geïllustreerd met deze foto’s.

Gelijkaardige projecten werden de voorbije jaren ook in de overige gemeenten uitgevoerd. Voor Riemst leverde Zolad+ zelf foto’s aan voor de databank. In Lanaken werd het erfgoed  in samenwerking met Zolad+ en de erfgoeddienst van de gemeente vastgelegd door fotograaf Otto Brandt. Voor Voeren zorgde erfgoedliefhebber Jean-Louis Xhonneux voor tal van foto’s. De online databank van het bouwkundig erfgoed is voor onze regio dankzij de hulp van deze vrijwilligers quasi volledig voorzien van recent beeldmateriaal.

Facebooktwittermail