Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 2 mei 2006

5 mei 2006 - de stadspoort van Oud-Rekem

2 mei 2006 – de stadspoort van Oud-Rekem

Exact tien jaar geleden ging projectvereniging ZOLAD, de voorloper van Zolad+, van start. In de volgende maanden posten we regelmatig een foto van toen, dag op dag, zoveel jaar geleden.

Tegenwoordig worden grote infrastructuurwerken archeologisch opgevolgd. In 2006 gebeurde dat nog niet systematisch en dan kwam het wel eens voor dat ter elfder ure er een archeoloog werd bijgeroepen omdat er ‘iets interessants’ was aangetroffen. Zo ook op 5 mei 2006.

Tijdens rioleringswerken ter hoogte van de Groenstraat in Oud-Rekem botsten arbeiders op de resten van een stenen fundering. De ZOLAD werd gevraagd de vondst archeologisch te documenteren en tekst en uitleg te geven bij de vondsten.

Na enig zoekwerk en hulp van de heemkundige kring bleken de resten te maken te hebben met de stadsomwalling van Oud-rekem; wat we zagen was de oude Sint-Pieterspoort.

Wegens de beperkte oppervlakte en verstoringen kon het volledige poortgebouw niet gereconstrueerd worden. Vermoedelijk bestond het poortgebouw uit twee fasen, waarvan de baksteenfase de meest recente was. Vermoedelijk dateert deze baksteenfase uit de 16de-17de eeuw.

Facebooktwittermail