Molen in stadspark Bilzen draait weer

CIMG1107U heeft het misschien al gemerkt tijdens uw wandeling door het park Haffmans in het centrum van Bilzen; na jaren stilstand draait het rad van de beschermde Bilzermolen opnieuw. En dat pleziert jong en oud…

De watermolen bleef als bedrijf in gebruik tot ongeveer de tweede wereldoorlog. Sindsdien werd de molen voor eigen gebruik en voor bezoekers nog wel eens in werking gebracht. Na de uitvoering van werken aan de Demer en de aanleg van een bypass rond de molen in 2001, heeft het rad echter nauwelijks nog gedraaid. Hierdoor kon verval optreden en werd de toestand van het houtwerk steeds slechter waardoor het de laatste jaren niet meer kon draaien.

Dankzij de samenwerking tussen de afdeling waterbeheer van het Provinciebestuur van Limburg en Mola, het Provinciaal molencentrum in Wachtebeke, werd in 2011 de problematiek van de watertoevoer naar het rad opgelost.

Vorig jaar bracht Zolad+ eigenaar, gemeente, en het agentschap Onroerend Erfgoed bij elkaar en al snel kon een akkoord bereikt worden over het herstel van het rad. Dankzij de hulp van molenaar Jan Loubele konden de kosten tot een minimum beperkt worden. De werken werden voor 80% gesubsidieerd door Onroerend Erfgoed.

Momenteel krijgt ook het binnenwerk van de molen, dat intact bewaard is, een opknapbeurt.

Facebooktwittermail