Vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed van kracht

Sint-Martens-VoerenDe inventaris van het bouwkundig erfgoed is op 28 november 2013 opnieuw vastgesteld door het agentschap Onroerend Erfgoed en is rechtsgeldig vanaf 14 december 2013.

De vastgestelde inventaris is een overzichtslijst van gebouwen met erfgoedwaarde per gemeente. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast en gepubliceerd door het agentschap Onroerend Erfgoed. In vergelijking met de vastgestelde lijst van 18 november 2012 werden 805 relicten en gehelen toegevoegd.  In totaal gaat het nu om 73074 bouwkundige relicten en gehelen.

Omdat bouwkundig erfgoed kan veranderen, werkt het agentschap samen met steden en gemeenten om de meest actuele administratieve gegevens te verzekeren. Hun meldingen van sloop en zware verbouwingen hebben geleid tot het schrappen van 693 relicten uit de vastgestelde lijst.

Herinventarisatieprojecten in stad Gent, stad Antwerpen en de Vlaamse rand (Zaventem, Dilbeek en Sint-Genesius-Rode) zorgden voor een grote aanvulling. Ook in andere gemeenten werden interessante panden toegevoegd, op aanvraag van erfgoedverenigingen, lokale overheden of geïnteresseerde particulieren. In Voeren werden de elektriciteitstorens uit het interbellum toegevoegd naast ander klein industrieel erfgoed. Ook in Bilzen werden enkele waardevolle panden in het centrum aangevuld.

Wilt u weten of uw woning is opgenomen? Raadpleeg dan de lijst van 28 november 2013 op de pagina ‘Rechtsgevolgen’ van de website https://inventaris.onroerenderfgoed.be.  Als uw gebouw is opgenomen, gelden vier uitzonderingsmaatregelen:

  1. Afwijking van de normen rond energieprestatie en binnenklimaat om de erfgoedwaarde van het pand in stand te houden.
  2. Zonevreemde gebouwen krijgen gemakkelijker een nieuwe functie.
  3. Een gemeente neemt pas een beslissing over de sloop van een gebouw uit de vastgestelde inventaris nadat zij advies heeft gevraagd over de erfgoedwaarden van het gebouw.
  4. Bij gebouwen in de inventaris wordt sociale huisvesting door renovatie gestimuleerd.

 

Vragen over de inventaris of de rechtsgevolgen, aarzel niet ons te contacteren!

Zolad+ werkt ook mee aan het actueel houden van de inventaris. Vindt u een fout in de inventaris, laat ons iets weten, wij geven de correcties door aan de beheerders van de inventaris.

Facebooktwittermail