Pop-up-tentoonstelling Conflictarcheologie in Zuid-Limburg

“Al wie een mooie vrouw heeft, een kasteel op de grens of een wijngaard langs de weg, is altijd in oorlog”, zegt een Spaans spreekwoord. Conflicten zijn jammer genoeg van alle tijden. Dankzij de Rudi Vranckx’en van deze wereld worden de conflicten van vandaag meer tastbaar gemaakt, zowel in woord als in beeld. Voor de conflicten van lang vervlogen tijden hebben we de geschiedschrijvers, historici of… de archeologen. De archeologische component van conflicten is lang stiefmoederlijk behandeld: er waren immers, zo dacht men, voldoende bronnen voorhanden om het conflict en het verloop ervan te reconstrueren. De laatste decennia gaat er meer aandacht uit naar het archeologische verhaal achter de conflicten, met soms verrassende resultaten.

De pop-up-tentoonstelling, gemaakt door IOED Oost-Haspengouw & Voeren in samenwerking met de gemeente Riemst, geeft een overzicht van de verschillende conflictepisodes in Haspengouw en de vertaling ervan in het bodemarchief. Dankzij de samenwerking met enkele erkende metaaldetectoristen krijgen we ook een beeld van dit conflict in de vorm van archeologische vondsten uit de regio. De tentoonstelling is opgesteld in het belevingscentrum De Brug in Vroenhoven en is te bezichtigen vanaf 12 december 2019 tot begin mei 2020. Alle dagen geopend behalve op maandagen en dinsdagen.

Facebooktwittermail