Limburg tussen staf en troon. 1000 jaar graafschap Loon

Wij Belgen kennen de geschiedenis van Limburg nauwelijks. En ook in het onderwijs is het Limburgs verleden amper een voetnoot waard. Om aan deze lacune te verhelpen, pakt de Landcommanderij Alden Biesen uit met een grote tentoonstelling over het verleden van de regio: ‘Limburg tussen staf en troon. Duizend jaar graafschap Loon’. Met bijna 400 objecten uit binnen- en buitenland samengesteld door curator Jan Vaes.

 

Het territorium van het graafschap Loon viel ongeveer samen met de huidige provincie Limburg. De Loonse geschiedenis werd vaak genegeerd omdat ze apart, anders en zelfs een beetje exotisch is. Het graafschap behoorde – net zoals het prinsbisdom Luik – immers nooit tot de Nederlanden. Beide lagen van bij hun ontstaan tot in 1795 ononderbroken in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natie. Door een leenband verbonden met de bisschop van Luik (de staf) en met de Duitse keizer (de troon), wisten de graven van Loon een belangrijke rol te spelen op het Europese toneel. Zo wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek aanzienlijke graafschappen binnen te rijven, tot zelfs in Beieren. Daarom ook zal deze tentoonstelling na afloop naar Beieren verhuizen.

meer informatie vind je op http://1000jaarloon.be/ en hier.
 

Facebooktwittermail