Jong redt Oud op het kerkhof van Grote Spouwen

14 juni 2017 – Kinderen van de tweede graad van basisschool de Bammerd in Grote Spouwen leerden de voorbije weken alles over het oude kerkhof in hun dorp. Het bescheiden kerkhof, met nog maar enkele bewaarde graven, vertelt toch een heel verhaal over de geschiedenis van het dorp. De kinderen zochten uit van wie de graven waren, ontdekten de betekenis van de symbolen op de graven, droegen zorg voor het kerkhof door het wieden van onkruid,… Tijdens een druk bijgewoond toonmoment namen ze officieel het peter- en meterschap voor het kerkhof op zich en vertelden ze aan het publiek de boeiendste verhalen achter de grafstenen.

De lessenreeks kaderde in het project ‘Jong redt Oud’, een nieuw initiatief van de provincie Limburg waarbij kinderen en jongeren een erfgoedsite of landschap met erfgoedwaarde onder hun hoede nemen. Ze helpen bij het onderhoud en de ontsluiting. Door hen de boeiende verhalen achter het erfgoed te laten ontdekken, hen (mede)verantwoordelijkheid te geven voor onderhoud en ontsluiting, leren ze de waarde en het belang ervan kennen.

Het kerkhof in Grote Spouwen was een van de vijf pilootprojecten. Vanaf 1 september 2017 kan iedereen met een idee rond jeugd en lokaal erfgoed projectsubsidies aanvragen bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed.

Facebooktwittermail