Nationale Archeologiedagen in Nederland… in Eijsden-Margraten

Archeologie heeft te maken met mensen die actief waren in vroegere tijden. Vanaf de Neanderthaler is daarbij het landschap met zijn natuurlijke bodemschatten van groot belang geweest. In het Savelsbos is deze relatie goed te zien en is er veel over te vertellen. Maar er zijn nog evenveel mysteries op te lossen, bijvoorbeeld waarom vinden we bijna niets terug van al die vuursteen die de eerste boeren uit de grond haalden?

Hoe krijg je van een grote silexknol een afgewerkt eindproduct? Samen met Archeoloog Tim Vanderbeken kruipen we in het hoofd van de prehistorische mens en ontrafelen het mysterie van de vuursteenbewerking. Ondertussen laat hij je op interactieve wijze kennismaken met deze prehistorische technologieën, van grondstof tot eindproduct, van Levalloisafslag tot kling. Geschiedenis en prehistorische spitstechnologie in één.

Het landschap bij het Savelsbos zijn dalen, heuvels, mergel, groeven, beken, mijnen, bossen en mooie holle wegen. De mens heeft hierop een grote invloed gehad. Tijdens deze wandeling wordt het landschap gelezen door de ogen van een archeoloog en genieten we ook nog van de mooie natuur.

Programma
• 10.00 uur: excursie met Wiel Schins rondom thema Vuursteenwinning & Geologie.
• 12.00 uur: een demonstratie vuursteen bewerken door Tim Vanderbeken  ‘Lithische technologie met een twist’.
14.00 uur: excursie met Joep Orbons rondom thema Archeologie van bos, heuvel en dal.

Vertrekpunt is Eetcafé Riekelt, Rijksweg 184 te Rijckholt.
NB vanwege de overwintering van vleermuizen kan de mijn niet bezocht worden.

zie ook http://www.vvvzuidlimburg.nl/agenda/detail/nationale-archeologiedagen-archeologie-van-het-savelsbos/60683

en https://www.eijsden-margraten.nl/inwoners/nieuws/2016/10/03/nationale-archeologie-dagen-2016

Facebooktwittermail