Riemst betaalt inspectie Monumentenwacht voor particulieren

17 april 2016 – De gemeente Riemst gaat een unieke samenwerking aan met Monumentenwacht. De gemeente biedt een gratis lidmaatschap aan voor alle beschermde monumenten in Riemst en betaalt de kosten van een inspectie terug, indien de eigenaar iets gedaan heeft met de aanbevelingen uit het rapport. Dat maakte schepen van Monumenten Mathieu Eycken bekend in de marge van de officiële opening van de Heilig Grafkapel in Kanne.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/customer/www/ioedoost.be/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

De Heilig Grafkapel werd in 1647 gebouwd als een kopie van de Heilig Grafkapel in Jeruzalem. Dat de kapel een grote historische waarde heeft, blijkt uit het feit dat ze in 1948 geklasseerd werd, het allereerste beschermde monument in Riemst.

Mathieu Eycken, schepen van Onroerend Erfgoed: “In 1960 werd de kapel hersteld en in 1994 werden de gevels en het interieur gerestaureerd. Omdat het dak versleten was en de mergelgevels opnieuw sterk aangetast waren door vocht en zouten, drong een nieuwe restauratie zich op, ook van het interieur. Architectenbureau Michel Janssen werkte het dossier uit, aannemer Verstraete & Vanhecke voerde de werken uit. De buitengevels kregen weer de oorspronkelijke kleur van voor de oorlog. De kostprijs voor deze restauratie bedroeg 170.000 euro, we konden daarbij rekenen op een tussenkomst van 130.000 euro van de Vlaamse overheid.”

“De gemeente Riemst staat in de top 3 van Limburg als het om beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten gaat.”

Veerle Vansant, consulent bovengronds erfgoed IOED Oost-Haspengouw & Voeren: “De gemeente Riemst telt 108 beschermde monumenten en 38 beschermde stads- en dorpsgezichten. Daarmee staat Riemst, samen met Hasselt op de derde plaats als het over beschermd erfgoed in Limburg gaat. Enkel Sint-Truiden en Tongeren tellen er nog meer. Op deze lijst van beschermde monumenten staan 5 kerkgebouwen en 2 monumentale kapellen, waarvan de Heilig Grafkapel er één is. Maar heel wat van deze monumenten zijn dus in privébezit.”

 

Facebooktwittermail