Resten van het oude klooster in Munsterbilzen?

DSC_0541 (Medium)

De pre-romaanse of romaanse muurresten aan de straatkant (c) ARON bvba

11 september 2015 – Archeologen kammen al sinds midden augustus een terrein uit naast de parochiekerk in Munsterbilzen. Waarom? Het Medisch Centrum Sint-Jozef bouwt er een nieuwe vleugel. Deze vleugel komt er op een locatie die Vlaanderen onlangs beschermde als archeologische zone.

Vooraf

In de loop van de maand juli werd er begonnen met de afbraak van de oude gebouwen die hier sinds de jaren 60 van vorige eeuw stonden. Deze bevonden zich ruwweg tussen de parochiekerk en het voormalige abdissenschooltje. Na de sloop van de gebouwen was het de beurt aan de archeologen. Met een kraan werd op zoek gegaan naar het allereerste leesbare archeologische niveau.

De archeologische opgraving

Na het bouwverlof werd begonnen met het archeologisch onderzoek. Vertrekkende van het allereerste niveau werd stelselmatig verdiept. Dit resulteerde in enkele dikke muren. De dikste muur bevindt zich vooraan tegen de straatzijde en is opgebouwd uit blokken silex, carboonzandsteen, maaskeien en harde mortel. Voorlopig dateren de archeologen de muur tenminste in de 12de eeuw. Andere muren, die hier mogelijk op aansluiten, zijn opgebouwd uit kleinere veldstenen, mergel en zachte(re) mortel. Of deze muren ouder of jonger zijn, moet nog onderzocht worden. Wat voorts nog opvalt is dat sommige muren plots eindigen maar wel nog een negatief in de grond hebben achtergelaten. Dit noemen archeologen een uitbraakspoor.

DSC_0119 (Medium)

Een geruimd graf? Opvallend is het herbruik van Romeins bouwmateriaal (c) ARON bvba

En graven? Tot nog toe hebben de archeologen een tiental graven vrij gelegd. Het is echter de verwachting dat er op de rand van de werkput nog graven het licht zullen zien. Of het ook boomstamgraven zijn zoals deze die in 2006 werden gevonden bij de heraanleg van de weg zal verder onderzoek in de komende weken uitwijzen. De opgraving duurt nog tot eind september.

Geïnteresseerd in het vervolg?

De Munsterbilzerse heemkring Landrada en projectvereniging Zolad+ proberen om iedere passant door middel van enkele infopanelen te informeren over de stand van zaken. Het is de bedoeling om regelmatig de panelen te updaten met nieuwe informatie uit de opgravingen.

Op Open Monumentendag op 13 september zullen er ook rondleidingen plaatsvinden. De wandeling op de abdijsite van Munsterbilzen of ‘Stiftwandeling’ leidt de deelnemer langs de historische gebouwen en plekken die als christelijke uitvalsbasis bepalend zijn geweest voor de kerstening van een heel grote regio. Het abdissenschooltje, het vroegere gemeentehuis, het abdissenhuis, de oude kerk, de remise van kasteel Edelhof… ze komen allemaal aan bod en worden door een deskundige gids toegelicht om 11 en 15 uur. Starten doen we aan de kerk.

Facebooktwittermail