Hoe breng ik de geschiedenis van mijn dorp in kaart, en dan vooral de oudste geschiedenis? Het was de vraag die Zolad+ een tijd geleden voorgeschoteld kreeg van Lin in het groen, een in 2013 opgerichte vereniging die zich inzet voor het erfgoed en de natuur in Martenslinde.
De geschiedenis van een dorp in kaart brengen is niet zo evident. Met geschreven bronnen, veel geduld en met de nodige begeleiding van een historicus geraak je al heel ver. Maar wat met de periodes waar nog weinig of helemaal geen geschreven bronnen voor bestaan: de middeleeuwen, de Romeinse periode, de ijzertijd, of nog erger: de prehistorie? De archeologie brengt hier vaker wel dan niet de oplossing.
Een oude archeologische wijsheid zegt dat Vlaanderen gemiddeld elke vier hectare een archeologische site herbergt. Ondertussen weten we dat in Haspengouw het gemiddelde een stuk hoger ligt. Dat kan ook niet anders. De vruchtbare leem, de relatief droge ondergrond, het toegankelijke karakter en de hoogtes hebben jarenlang een aantrekkingskracht op de mens uitgeoefend. Zij gebruikten dit landschap duizenden jaren voor wij het begonnen te gebruiken. Het is dus niet onlogisch dat je op elke denkbare plek sporen kan aantreffen van menselijke aanwezigheid uit alle mogelijke periodes.
Om nu te kijken waar rond het dorp van Martenslinde sporen van vervlogen tijden te vinden zijn, organiseert Zolad+ in samenwerking met Lin in het groen een archeologische prospectie. Op 28 september wordt een infovergadering georganiseerd waar iedereen die wil meewerken welkom is. Inschrijven kan via info@lininhetgroen.be.
Archeoloog Tim Vanderbeken (Zolad+) geeft wat uitleg bij het project over het hoe en waarom.
Praktisch:
Start 20u
Plaats Zaal de Linde in Martenslinde
Inschrijven verplicht wegens beperkte plaatsen


