Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 5 augustus 2014

5 augustus 2014 - witte kapel in Vlijtingen

5 augustus 2014 – witte kapel in Vlijtingen

Deze foto van exact een jaar geleden toont de witte kapel in Vlijtingen. Deze witgekalkte mergel kapel staat al weergegeven op de Atlas van de Buurtwegen (1841). Ze ligt prachtig in het open landschap, op het kruispunt van twee veldwegen.

De foto is een registratie van de toenmalige conditie van de kapel, in functie van de opvolging van de toestand van de kapel en mogelijk verder verval. De schade aan de kapel werd vermoedelijk veroorzaakt toen een landbouwvoertuig enkele jaren geleden de kapel raakte.

De gemeente onderhoudt contacten met de erfgenamen, die de nodige herstellingswerken plannen.Voor de herstellingswerken kan men aanspraak maken op de gemeentelijke onderhoudspremie voor beeldbepalende panden, aangezien de kapel opgenomen is op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Zolad+ zal bovendien onderzoeken of het project in aanmerking komt voor een provinciale subsidie voor het onderhoud van niet-beschermd, klein historisch erfgoed.

Hopelijk kan deze beeldbepalende kapel in de nabije toekomst in ere hersteld worden.

Facebooktwittermail