Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 22 mei 2006

22-5-2006

22 mei 2006 – Boomstamgraven in Munsterbilzen

Exact tien jaar geleden ging projectvereniging ZOLAD, de voorloper van Zolad+, van start. Zolad+  bestaat ondertussen vijf jaar, een dubbele verjaardag dus. In de volgende maanden posten we regelmatig een foto van toen, dag op dag, zoveel jaar geleden.

op 22 mei 2006 deed Petra Driesen van Aron BVBA in Munsterbilzen een merkwaardige ontdekking. Archeologen waren er aan het werk naar aanleiding van de herinrichting van de N730. Bij het aanleggen van een nieuwe werkput werd op een diepte van ca. 80 cm skeletresten aangetroffen. Op zich was dit niet zo spectaculair, te meer omdat er vlakbij een kerk opgegraven werd. Meer speciaal was de manier van begraven: het skelet lag namelijk op een deel van een (holle) boomstam. De boomstamgraven van Munsterbilzen waren een feit en Munsterbilzen kwam in een mediastorm terecht. Het VRT en VTM-nieuws, journalisten van verschillende kranten, toeristen, iedereen zakte naar Munsterbilzen af om de fameuze boomstamgraven te zien…

Om diverse redenen werd aangenomen dat de graven uit de Vroege Middeleeuwen dateren. Dit werd later ook bevestigd. We kunnen dan ook spreken van de Karolingische boomstamgraven van Munsterbilzen.

Enkele maanden later zou ook één goed bewaard graf gelicht worden (daarop is het wachten tot juli). Het graf werd geconserveerd door Restaura in Haelen (NL) en werd tentoongesteld in het bezoekerscentrum ‘De landschapsruiter’ in Munsterbilzen.

Recent werden enkele boomstammen (zonder skelet) uitgeleend aan Alfa, de studentenkring van de studenten archeologie aan de KULeuven. De boomstammen vormen een onderdeel van de tentoonstelling ‘Beyond the grave‘.

Facebooktwittermail