Tien jaar ZOLAD/Zolad+ in foto’s – 19 mei 2010

19 mei 2010 - 't Is maar kwestie ze te vinden, overzichtstentooonstelling

19 mei 2010 -” ‘t Is maar kwestie ze te vinden”, overzichtstentooonstelling

Exact tien jaar geleden ging projectvereniging ZOLAD, de voorloper van Zolad+, van start. Zolad+  bestaat ondertussen vijf jaar, een dubbele verjaardag dus. In de volgende maanden posten we regelmatig een foto van toen, dag op dag, zoveel jaar geleden. Neem ook eens een kijkje op onze facebookpagina voor nog meer foto’s…

Vandaag precies vijf jaar geleden werd de ZOLAD-overzichtstentoonstelling “‘t Is maar de kwestie ze te vinden” in Bilzen, in aanwezigheid van enkele genodigden, plechtig geopend. De expo behandelde de periode van 300.000 jaar geleden tot WOII en liet enkele nooit eerder getoonde archeologische objecten zien. Er werd dan ook samengewerkt met het toenmalige VIOE, de KULeuven, het Gallo-Romeins Museum uit Tongeren en enkele vrijetijdsarcheologen. Voor scholen werd een apart programma uitgewerkt.

ZOLAD+-boek CoverIn de tentoonstelling werd voor het eerst ook gefocust op de archeologen die het pad voor de ZOLAD hebben geëffend. Blikvanger was de 24 meter lange tijdslijn waarop alle belangrijke sites uit de regio werden vermeld, voorzien van meer informatie. Het laatste luik van de tentoonstelling nam de bezoeker mee naar een grote collage van krantenartikels sinds 1950. De titel van de tentoonstelling “‘t Is maar de kwestie ze te vinden” is afkomstig uit één van de artikels uit 1970 (dat eigenlijk teruggaat op een artikel uit 1900).

De tentoonstelling die vergezeld werd van een mooie publicatie liep later in hetzelfde jaar ook in Oud-Rekem (Lanaken).

De publicatie is nog steeds verkrijgbaar voor de ronde prijs van 10 euro. Geïnteresseerden kunnen mailen naar Tim[at]zolad.be…

Facebooktwittermail