Tweede editie van Rendez-Vous op vrijdag 13 februari 2015

rendez-vous-februari-2015In 2014 bundelden Erfgoed Haspengouw en Zolad+ voor de eerste keer de krachten om iedereen met een hart voor erfgoed samen te brengen op een gezamenlijk netwerkmoment. Op 5 februari 2014 verzamelden verschillende heemkundekringen, kerkfabrieken, symphatisanten, gemeentebesturen, professionele erfgoedcoördinatoren in Zaal Hartenberg in Eigenbilzen. Het werd een gezellige avond waarbij ideeën werden uitgewisseld en kennis werd gemaakt met de beide projectverenigingen.

Ook dit jaar organiseren Erfgoed Haspengouw en Zolad+ het netwerkmoment Rendez-Vous. Het vindt plaats op vrijdag 13 februari 2015 in zaal Sint-Amandus, Sint-Aldegondisstraat 5, 3740 Kleine Spouwen (Bilzen), vanaf 19u30.

Programma: 

19u30: Welkomswoord

19u45: zes verenigingen delen hun expertise. Aan zes ‘expertisetafels’ vertellen zes verenigingen over hun projecten en wat zij geleerd hebben uit de praktijk. Hiervoor krijgen ze steeds een kwartier de tijd. Als deelnemer kan je luisteren naar vier verschillende verhalen. Dit zijn de verenigingen die hun expertise komen delen:

Lin in ‘t groen

Deze kleine werkgroep is in 2014 gestart met een project rond mondelinge geschiedenis in het dorp Martenslinde. Op korte tijd hebben zij heel veel informatie verzameld. De leden van de werkgroep komen vertellen over hun aanpak en hoe ze het project verder zullen uitwerken in de toekomst.

Bilisium: digitalisatie van De Bilsenaar en glasplaten

Heemkunde kring Bilisium is de laatste jaren hun omvangrijke archief systematisch aan het digitaliseren. Zo zijn ze vorig jaar gestart met de digitalisering van alle edities van het weekblad De Bilsenaar. Om dit monnikenwerk te voltooien hebben ze een ingenieus systeem uitgedacht. Bilisium heeft ook heel veel ervaring met het digitaliseren van glasplaten.

RST: immaterieel erfgoed op maat van jongeren

De Radioamateurs uit Sint-Truiden hebben heel wat ervaring met het werken met jongeren, zowel in schoolverband als in de vrije tijd. Samen met andere radioamateurs verenigingen hebben zij gepleit om morse-code op te laten nemen op de Vlaamse Inventaris van Immaterieel Erfgoed. Rond dit onderwerp hebben zij ook diverse activiteiten georganiseerd voor jongeren. Zij komen vertellen over hun aanpak om jongeren op een boeiende manier kennis te laten maken met immaterieel erfgoed.

Academie Hoeselt: geslaagde erfgoedactiviteiten voor kinderen

De Academie Hoeselt heeft ervaring op vlak van erfgoedactiviteiten toegankelijk te maken voor kinderen (-13 jaar). Andrea Budé komt vanuit haar ervaring vertellen op welke manier je kinderen kan meenemen in een erfgoedverhaal.

Zolad+: project Jonckholt

In samenwerking met de VZW Limburgse Studies en enkele Bilzerse scholen werd een lesmap over de kastelen in Bilzen gerealiseerd. Een eerdere publicatie van Zolad+ lag aan de basis van deze lesmap.

Fotoclub Heers: ondersteunen van inventarisatieproject kerkelijk cultureel erfgoed in Heers

Kerkfabrieken hebben een zware verantwoordelijkheid, zij staan in voor het beheer van het kerkelijk patrimonium. Erfgoed Haspengouw ondersteunt nu al enkele jaren de kerkfabrieken bij het opmaken van een grondige inventaris. Het fotograferen van het cultureel erfgoed blijft een moeilijk gegeven en daarom was Erfgoed Haspengouw blij dat de fotoclub van Heers hun medewerking verleent aan de inventarissen in Heers. Zij komen vertellen over hoe zij dit aanpakken.

21u00: receptie

Gelieve je deelname te bevestigen vóór 9 februari 2015 bij Erfgoed Haspengouw 011 – 70 18 30 of info@erfgoedhaspengouw.be met vermelding van het aantal deelnemers.
Heb je foto’s van je activiteit of evenementen in 2014? Mail ze naar Zolad+ en kom ze bewonderen op de wall of fame!

 

Facebooktwittermail