Jongste telg in de Zolad+-reeks gisteren voorgesteld

Zolad+ kreeg in de periode 2013-2014 van de stad Bilzen een toelage om een historisch-archeologische studie over de ruïne van Jonkholt uit te voeren en een lesmap voor het basisonderwijs over vijf Bilzerse kastelen te realiseren.  Beide publicaties werden gisteren in Hoelbeek voorgesteld aan het publiek.

 

Boekvoorstelling

Het fort van Jonkholt, een Loons leengoed, had een uniek dubbel grachtensysteem uit de periode van de eerste vuurwapens. De mergelstenen fundamenten van de muren en de vier robuuste hoektorens kwamen haast onbeschadigd uit de moerassige bodem. De ruïne ligt verscholen in de Hoelbeekse bossen en beemden. Schepen van archeologie en voorzitter van Zolad+ Guy Swennen: “Heel weinig mensen kennen het verhaal achter deze historische site. Omdat het belangrijk is dat de inwoners van deze streek de geschiedenis van hun woonplaats meekrijgen, werd het boek ‘Loonse ridders of Spaanse soldaten?’ uitgewerkt. Op een heel overzichtelijke en toegankelijke manier vertelt en toont het alles over acht eeuwen Jonkholt. Dit boek is het zoveelste mooie resultaat van de samenwerking tussen de gemeenten Riemst, Lanaken, Voeren en Bilzen in de vorm van de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Zolad+. Rijksarchivaris Rombout Nijssen (Rijksarchief Hasselt), archeoloog Tim Vanderbeken (Zolad+) en erfgoedconsulent Werner Wouters (Agentschap Onroerend Erfgoed) stelden het boek samen en leverden daarmee prachtig werk af.”

Vijf kastelen

Binnen ditzelfde project werd ook de lesmap ‘Kastelen in Bilzen’ ontwikkeld. De attractieve map met professioneel fotomateriaal is bestemd voor de leerlingen van de derde graad basisonderwijs en zal hen inwijden in de geschiedenis van 5 Bilzerse kastelen: het postmiddeleeuwse fort van Jonkholt in Hoelbeek, kasteel Zangerhei in Eigenbilzen, kasteel Groenendaal in Waltwilder, kasteel Schoonbeek in Beverst en de landcommanderij Alden Biesen in Rijkhoven. Schepen Guy Swennen: “Onze kinderen en kleinkinderen zijn minder plaatsgebonden dan wijzelf en dus is het zaak om de boeiende verhalen die aan elk van deze mooie kastelen verbonden zijn, niet verloren te laten gaan en ze op een gepaste manier te vertellen. Ook hier hebben Zolad+ en het Rijksarchief de handen in elkaar geslagen en ook hier is het resultaat meer dan geslaagd.”

Financiële steun

Gisteren werden beide publicaties voorgesteld aan de bewoners van Eigenbilzen en Hoelbeek en aantal genodigden, waaronder ook de plaatselijke schooldirecties en heemkundekringen. Dat gebeurde op een toepasselijke locatie: Zaal ’t Jonckholt in Hoelbeek. Archeoloog Tim Vanderbeken: “We zijn hier slechts een paar honderd meter verwijderd van de ruïne. Mensen komen er zo vaak voorbij, maar weten er veel te weinig over. Met het boek voor een eerder volwassen publiek en de lesmap voor de toekomstige generatie willen we daar absoluut verandering in brengen. De stad Bilzen zag vrijwel meteen de meerwaarde in van dit project en zette daar ook financiële middelen tegenover. Voor de realisatie van het boek en de lesmap ontvingen we een toelage van 12.500 euro. We willen daarnaast ook Erfgoed Haspengouw bedanken voor de financiële ondersteuning.”

Het boek is te verkrijgen bij Zolad+ en bij de stad Bilzen

Facebooktwittermail