Werken aan Neanderthalersite van start!

 

Neanderthalersite - aanvang werken

Bij de start van het nieuwe jaar valt er momenteel in Veldwezelt heel wat  bedrijvigheid te bespeuren. Daar startten immers de werken aan de Neanderthalersite. Als alles vlot verloopt, opent de site nog voor de zomervakantie…
Vooraleer echt van start te kunnen gaan met de ontsluitingswerkzaamheden, moet de begroeiing die momenteel de site teistert, verwijderd worden. Dit gebeurt momenteel. Tegelijkertijd wordt ook het toegangspad tot de site al voorbereid. Daardoor krijgt de site meteen al vorm. Onder het toeziend oog van de archeologen van de KU Leuven zullen de wanden opgekuist worden en zal de inrichting geplaatst worden. 

Het is de eigenaar van de site, het Nederlandse Pensioenfonds Bouwinvest, die als bouwheer optreedt. Het ontwerp van architectenbureau Team van Meer uit Hasselt, met een sobere en functionele inrichting, voorziet op drie plaatsen een stalen overkapping om de waardevolle archeologische en geologische wanden te beschermen. Via een betonnen wandelpad zullen de bezoekers letterlijk een duik in de tijd nemen en de oudste bewoners van de site, de Neanderthalers, ontmoeten. Wanneer de werken voltooid zijn, wordt de site overgedragen aan de gemeente Lanaken. Die zal, samen met het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, toeristische programma’s voor groepen uitwerken.

Schepen van Erfgoed Pierre Nelissen (Open VLD) en schepen van Toerisme Mark Curvers (Open VLD) zijn erg opgetogen met de vlotte gang van zaken. “Het is een dossier dat de nodige energie gekost heeft, maar we zijn nu erg blij dat de werken effectief van start gegaan zijn. Eens voltooid, zal Lanaken met de Neanderthalersite er een toeristische topattractie bij hebben. Bovendien is de site voor heel West-Europa uniek, en dat niet alleen op basis van de vondsten die er in het verleden gebeurden, maar ook omwille van het feit dat dit soort sites slechts zeer zelden kunnen opengesteld worden voor het grote publiek. We zijn dan ook bijzonder opgetogen dat we dit in Lanaken kunnen realiseren.”

De werken gebeuren in samenwerking met en met steun van het Vlaams Gewest, Agentschap Onroerend Erfgoed, de gemeente Lanaken, de Provincie Limburg en Zolad+.

Facebooktwittermail